torstai 21. toukokuuta 2009

Long time, no see: uunipotut

Jopas iski nostalgia. Uuniperunoita on tullut syötyä edellisen kerran joskus viime vuosituhannen puolella, korkea aika siis nyt.

Uusi vääntö (onpa tyhmä sana, mutta en keksinyt parempaa) pottuihin syntyi täytteestä, jossa yhdistyi hedelmien lihaisuus ja savukalan pehmeä suolaisuus. Tyytyväisenä pupelsin. Ehkä voisi jotain tämmöisiä valmistella juhannuksen grillisessioissa...?


Uudenmoiset uunipotut

6 isoa, jahoista perunaa
vajaa 200 g lämminsavulohta
1 iso punasipuli
2 avocadoa
2 prk kermaviiliä
1 rkl sitruunamehkaa
pippuria
suolaa

Kääri perunat folioihin ja paista 180-asteisessa uunissa, kunnes potut pehmenevät. Sekoita sillä välin täyte: kuutioi (kypsät!) avokadot ja sipuli. Pieni myös kalaa samalla ruotoja poikkeen nyppien. Sekoita kaikki loput ainekset keskenään ja jätä jääkaappiin maustumaan. Tarjoa perunoiden kera, syö isolla lusikalla.


tiistai 19. toukokuuta 2009

"Maistuu terveelliseltä", sanoi mies

Niin paljon ollut juhlia, että välillä täytyy terveellistyä hiukan ja leikkiä arkea. Hyvää pitää silloinkin olla, esimerkiksi pähkinöitä, jotka ei oo koskaan pahoja. Tätä ruokaa kanssaeläjä kommentoi terveellisenmakuiseksi. Lisäsi, että siis hyvää kuitenkin (en usko, että jälkimmäinen oli pelkkää itsesuojeluvaistoa). Suunnitelmissa oli lisätä tähän sapuskaan omenaa myös, mutta unohdin hedelmät nälissäni punnituspussiin hyllynreunalle. Onneksi mikään ei oo tässä elämässä niin justiinsa. Sitä paitsi sapuska toimi ilmankin.


Tofu-selleri-pähkinähässäkkä

7 vartta selleriä paloina
1 iso sipuli
300 g (pakaste)sokeriherneitä
pari kourallista saksanpähkinöitä
1 pkt maustamatonta tofua kuutioina
1 greipin mehu
loraus vaaleaa balsamicoa
pippuria
suolaa
ripaus chilijauhetta
1 rkl hunajaa
oliiviöljyä
3 dl ohrasuurimoita pakkauksen ohjeen mukaan keitettynä

Kuullota sellereitä ja sipuleita oliiviöljyssä hetki. Lisää kaikki muu, paitsi älä ohraa vielä. Pyörittele, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut tuuliin. Heitä sitten sekaan ohrat ja anna kuumentua. Syö itsesi terveelliseksi, nam.

keskiviikko 13. toukokuuta 2009

Haasteellinen mammainpäiväpiknik

Ihana äitini kärrättiin viime sunnuntaina piknikille syötettäväksi ja juotettavaksi lähiomaisten toimesta. Paikaksi valittiin ahainaniinkaunis Vanhankaupunginkoski ja varusteina oli eväksien lisäksi ruutuliina sekä pullollinen kuohuvaa. Sää oli aurinkoinen, mutta haastavan tuulinen: jopa täydet skumppalasit sekä painava, kokonainen täysjyväleipä meinasivat lähteä puuskien mukaan. Vaan eipä siinä silti valittamista, kun mahansa sai täyteen ja seura oli loistavaa.

Ei sitä eväspöytää nyt tällä kertaa kauniimmaksi saanut. Liina sentään.

Ape valittiin peruspiknikehtojen mukaan, sapuskan piti olla helposti kuljetettavaa ja vaivattomasti ilman veistä suuhun kauhottavaa. Mamman makunystyröitä ei myöskään saanut unohtaa, äitienpäiväänhän kuuluu olennaisena osana onnellinen herkuttelu.

Retkieväitä laakatessani pari yksinäistä aivosolua onnistuivat törmäämään yhteen kumisevassa pääkopassani. Sillä hetkellä tajusin, että ehdin vihdoin viimein ottamaan osaa ruokahaasteeseen! Siispä reseptiä alla, haaste Pastanjauhajissa. Se on täytetty.


Feta-parsa-perunasalaatti

nippu tuoretta parsaa
n. 700 g uusia perunoita
nippu kevätsipulia
1 pkt fetaa (eikä mitään rasvattomia sitten!)
luraus oliiviöljyä
liraus vaaleaa balsamicoa
1/2 sitruunan mehu
pippuria

Pese ja keitä potut, pilko ronskeiksi paloiksi ja jätä jäähtymään. Nipsaise parsoista puiseva tynkä varresta ja kuori varret tarvittaessa (norjia ja kauniin vihreitä ei tartte). Keitä parsat nopeasti kevyesti suolatussa vedessä ja pilko kukin varsi muutamaan osaan. Kuutioi feta, silppua sipuli ja kumoa ne samaan kulhoon jäähtyneiden perunoiden ja parsaloiden kanssa. Mausta komeus. Jos käytössäsi on kannellinen kulho (Tupperin vaaralla on näpsäköitä moisia), sulje kulhon kansi ja käännä varovasti ympäri pariin kertaan. Ja pim, salaatti on valmis nautittavaksi!


Kapris-persiljalihapullat

600 g naudan luomujauhelihaa
1 prk kapriksia
puska persiljaa
1 punasipuli
2 luomumunaa
1 dl korppujauhoja
reilusti pippuria

Silppua sipuli ja persilja. Sekoita kaikki aineet huolellisesti ja jätä taikina hetkeksi seisomaan. Pyörittele pienehköiksi pulliksi (suupalan kokoinen on pique niquella hyvä) ja paista 200 asteessa, kunnes pullat ovat kauniin ruskeita.


Pesto-kermaviilisoosi

1 pieni prk vihreää pestoa
1 prk kermaviiliä

Sekoita aineet. Tarjoa lihapullien kera.
Toim. huom: Käytin itse tällä kertaa vähärasvaista kermaviiliä, joka ei jostain syystä millään tahtonut sekoittua peston öljyyn. Koska en ole kemistiä nähnytkään, suosittelen vaan simppelisti välttämään vähärasvaisia asioita tässä yhteydessä.

Jälkkäriksi mansikoita sekä pehmoisia mustikka-valkosuklaaleivoksia a'la Stocka

lauantai 9. toukokuuta 2009

Kookos-kanasoppaa kevätklenssuun

En tiä, mikä on, mutta nuhantynkä vaan jatkuu. Todistetusti en allerginen ole, enkä halua sellaista todistettavankaan. Koska en liiemmin lääkkeistä perusta, yritän kitkeä sitkeää flunssantapaista kotikonstein. Tee on hyvä ja villasukat myös. Ykkösenä parannuskeinoista on kuitenkin tujakaksi maustettu keitto, jota on maailman helpoin varioida omien mieltymysten ja ruokarajoitusten mukaan. Lusikoinnin loppuulos: nenä aukeaa ja soppaan ahdetut vitamiinit auttavat selättään tukkoisuuden aiheuttajaa vastustuskykyä parantamalla. Johan on, jossei tällä lähde! (Tosin tämän sopan laakasin muuton alla kaaoksen keskellä, eikä kyllä lähtenyt. Mutta mieli parani kuiteskin. Ihan rehellisyyden nimissä aattelin kertoa.)


Ärhäkkä kana-kookoskeitto

1 bataatti
2 pientä porkkanaa
100 g vihreitä papuja
punainen chili
suippopaprika
pieni sipuli
pala inkivääriä
1/2 tl Nomu orientalia (voi korvata vaikkapa korianterilla)
1 limen mehu
kanaliemikuutio
300 g maustamatonta kanaa suikaleina
500 g kookosmaitoa
vettä

Kuori ja silppua / pilko bataatti, sipuli, inkivääri ja porkkanat. Kumoa kattilaan ja kaada päälle vettä niin, että vihaset juuri ja juuri peittyvät. Pane kiehumaan ja heitä veden kupliessa sekaan liemikuutio ja limen mehu. Pilko paprika ja chili ja lisää ne keittoon, pakastepavut voit kaataa sekaan sellaisenaan. Kun bataatti on hiukan pehmennyt visko kana keittoon ja lorauta kookomaito heti perään. Mausta ja anna kypsyä miedohkolla lämmöllä, kunnen kanaon valkoista ja vihaset tarpeeksi pehmeitä.

Taustalla ystäväni muuttolaatikko

torstai 7. toukokuuta 2009

Marinoidut sitruunamelissamansikat

Palatakseni edellisiin postauksiin: vappu oli hyvän ruoan ja juoman aikaa (jännä, miten kaikki juhlapyhät tuppaavat nivoutumaan edellä mainuttujen ympärille). Asiaan: tämä on älyttömän toimiva kesäjälkkäri. Helppo, raikas ja herkullinen lienevät avainsanoja. Lisäksi makunystyröitään voi yllättää yhä uudelleen marinaadina toimivaa likööriä vaihdellen. Toimii myös piknikillä sekä grillipöydän päättäjänä. Menkää ja tehkää! Näin:


43-marinoidut mansikat

2 isoa rs tuoreita mansikoita
1/2 puskaa sitruunamelissa
43 -likööriä

Viipaloi tai puolita mansikat. Lorauttele palasten sekaan reiluhkosti likööriä ja revi joukkoon myös sitruunamelissan lehtiä. Sekoita hellästi ja anna marinoitua ainakin tunnin verran. Koristele kokonaisilla sitruunamelissan lehdillä.

Kuvaaminen oli vähän haastavaa jo... Sima?

tiistai 5. toukokuuta 2009

Vappu jatkuu!

Täällä ainakin. Ja siis ainoastaan ruokamuisteloiden merkeissä. Aaton ruokavieraat saivat nimittäin mahoihinsa muutakin kuin norjalaista eväkästä. Menu näytti kokonaisuudessaan tältä:

alku - artisokkarisotto
pää - vuohejuustotäytteiset lohirullat
jälki - 43-marinoidut sitruunamelissamansikat
yötyö - juustoja ja (lisää) viiniä

Viimeisestä täytyy jo tässä vaiheessa sanoa, ettei postausta ole tulossa. Yöpala nautittiin nimittäin varsin hilpeissä tunnelmissa Lenininpuistossa vilttien (ja sen viinin) lämmittäminä. Mukana oli Stockan juustolaarista fiilispohjalta valikoitu kokoelma aina valkohomejuustosta kovaan ja herkulliseen vuohenmaitojuustoon, jonka nimeä en muista. Alla kuitenkin juustokuvien korvikkeeksi kuvaa Pasilan taakse laskevasta auringosta. Helsinki on kaunis.


Jälkkärimansikoihin palaan myöhemmin, mutta alkuruoan alustan nyt kuitenkin niin, että ikinä en oo ennen risottoa tehnyt. Ja samaan hengenvetoon julistan ylpeillen: elämäni eka setti onnistui likimain täydellisesti (vasta-alkajan tuuria?). Riisi oli mukavan al dente ja koko herkun koostumus oli mukavan kosteaa, muttei kuitenkaan liian vetelää. Ohjeen sovelsin jostain mukaan tarttuneen Delicardin mainosreseptilehdykkäisen sivuilta löytyneen artisokkarisoton pohjalta (tai siis lähinnä aineslistauksen poimin sieltä, tekotapa ja raaka-ainemäärät menivät fiilispohjalta sekä takaraivoon jumiutuneiden oppien perusteella).


Kermainen artisokkarisotto
(n. 6 ruokailijalle)

2 prk yrttimarinoitua artisokkaa
4 dl risottoriisiä
2 shalottisipulia
3-4 l kanalientä
nokare voita
oliiviöljyä
2 pienen sitruunan mehut
reilu 1 dl kermaa
suolaa
mustapippuria

Silppua sipulit. Kuullota riisejä ja sipuleita kattilan pohjalla voi-oliiviöljyseoksessa. Lisää hetken päästä loraus kanalientä ja anna imeytyä. Älä päästä riisejä ruskettumaan. Kaada kattilaan aina uusi kanaliemiliraus, kun edellisen neste on imeytynyt riiseihin. Purista joukkoo myös sitruunamehut ja mausteet. Kun riisi on al dente-, käännä lämpö hiukan pienemmälle ja lisää kerma sekä valutetut artisokat. Pyörittele rauhaisasti, kunnes riisi kypsyy aavistuksen. Tarjoa hetimiten.

sunnuntai 3. toukokuuta 2009

Vuohenjuusto-lohirullat kera parsan

Elossa ollaan, vaikkei ois postausaktiivisuuden perusteella niin päätellä. Muutto alkaa olla ohi jpahvilaatikoiden purun ohella olen ehtinyt jo kokkaillakin (postaamatta on myös pari pöperöä vanhan asunnon viimeisiltä ajoilta). Takaisin arkeen siis! Tai oikestaan juhlaan, sillä alla ensi hätään vappuvieraille aattona tarjottu pääruoka. Reseptin nappasin Glorian Ruoka ja Viini -aviisista (2/08). Määriä muuntelin vierasmäärän ja vieraiden vatsojen oletetun vetoisuun mukaan. Oheen askartelin vielä vihreän salaatin tuhdin täytekalan raikastukseksi. Hyvää tuli (ainakin omasta mielestäni, eikä kukaan muukaan valittanut ääneen).


Lohirullat vuohenjuusto-timjami-kinkkutäytteellä kera parsan
(n. 6 ruokailijalle)

1,3 kg lohifileetä
300 g vuohentuorejuustoa
1 pkt ilmakuivattua kinkkua
1/2 puskaa tuoretta timjamia
suolaa
pippuria
2 nippua parsaa
balsamicosiirappia

Suolaa ja pippuroi lohifilee. Leikkaa poikittaissuunnassa 7-8 viipaleeseen. Silppua kinkku ja timjami ja sekoita molemmat hakkeet vuohentuorejuustoon. Lusikoi kunkin kalaviipaleen päähän reilu nokare täytettä ja kääri viipaleet rullalle kääretorttutyyliin. Sulje rullat liotetuilla grillitikuilla. Paista lohia uunivuoassa 175 asteessa noin puoli tuntia.
Keitä oheen parsat: nipsaise kunkin tangon alaosasta puiseva osa irti, kuori kevyesti ja keita muutama minuutti suolatussa vedessä. Huomio, että parsat jatkavat kypsymistä senkin jälkeen, kun nappaat ne turvaan kiehuvasta vedestä.


Oheissalaatti pinjoilla ja herneillä ryyditettynä

1 pss pinjansiemeniä
n. 300 g (pakaste)herneitä
puska rucolaa
erilaisia salaatteja maun mukaan
vaaleaa balsamicoa
pippuria

Anna herneiden sulaa ja paahda pinjat sillä välin kevyesti. Revi salaatit paahdettujen ja sulaneiden sekaan, mausta pippurilla ja balsamicolla.