perjantai 6. helmikuuta 2009

Helppoa ja helpompaa koskenlaskua (koska ihmisen pitää saada myös onnistua)

Leipominen on nyt pannassaa. Ja pysyy siellä, noh, ainakin viikon. Sitten pitää nimittäin taas viritellä kestityksiä (voi kyllä olla, että ostan vaan tosi paljon popkornia). Tarvitsin joka tapauksessa tähän väliin kipeästi onnistumisen kokemuksia, jotta voisin tuntea olevani kelvollinen ja kokonainen ihminen. Siispä tein, mitä täytyi: keittoa.

Jääkaappini perukoilla huuteli sulatejuusto, jonka elämä oli jo ehtoopuolella. Äiti ja isä opettivat, että ei saa haaskata, niinpä yksinäiselle meijerituotteellekin piti keksiä käyttökohde. Mielikuvituksettomin ja nopein päähän pälkähtänyt ajatus oli kasvissosekeitto ja sen jälkeen lopetinkin sitten ajattelemisen. En ole kovin suuri Koskenlaskija-fani, joten liian ärhäkän aromin välttämiseksi jaoin juuston kahteen soppaan. Ensimmäinen näistä sopii esimerkiksi lauantaisen päiväkävelyn jälkeen tuoreiden sämpylöiden kera nautittavaksi, jälkimmäinen taas on sopivan haastava maanantaisapuska.


Palsternakka-sulatejuustosoppa

500 g palsternakkaa
500 g perunaa
1 sipuli
1 kasvisliemikuutio
pippuria
vettä

Kuori ja paloittele nakka, sipuli ja potut. Heitä koko kasa kattilaan ja kaada päälle sen verran vettä, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Pane levy kuumaksi. Veden kupliessa heitä sekaan kuutio ja rouhaise perään pippuria. Keitä kattilan sisältö pehmeäksi ja kaada ainakin mukillinen nestettä eri kippoon. Soseuta komeus sauvalla ja sulata juusto kuuman ruoan sekaan. Lisää eriteltyä keitinlientä soppaan, kunnes lopputulos on mieltymystesi mukainen. Tarjoa tuoreen leivän kera.



Kahden kaalin Koskenlaskijakeitto

1 pss (450 g) pakasteparsakaalia
2 pss (yht. 500 g) pakastekukkakaalia
1/2 pss (100 g) pakastepurjoviipaleita
1/2 pkt voimakasta Koskenlaskijaa (tahi muuta vastaavaa)
1 kasvisliemikuutio
pippuria
vettä

Kumoa jäiset vihaset kattilaan ja kaada päälle vettä. Nesteen ei tarvitse peittää kaaleja. Kiehauta ja lisää kuutio sekä mausteet. Vähennä nestettä, kuten edellisessä ohjeessa. Lisää juusto ja haluamasi määrä keitinlientä. Syö ja vajoa sen jälkeen sohvalle.

4 kommenttia:

Pahalapsi kirjoitti...

Tuo parsasoppa kuulostaa kyllä kivan erilaiselta! Ei olekaan ensimmäisenä tullut mieleen sotkea yhteen sulatejuustoa ja kaalia..

Tusla kirjoitti...

Tuo pakastekukkis ei varmaan ole lainkaan hassumpi ratkaisu keittoon näin talvella. Tein yhden kukkiskeiton tuossa taannoin espanjalaisesta kukkiksesta ja tuli aika karvasta... Ehkä se kukkis oli maannut siellä kaupan laarissakin jo hyvän tovin, mutta taisin ottaa opikseni ja tehdä talviset kukkissopat noista pakastepusseista.

Ketsuppi kirjoitti...

Sitä paitsi pakastepussikaaleja käyttääkseen ihmisen täytyy avata vaan se pakastepussi. (Kaikkien laiskojen pelastus: PAKASTEPUSSI!)

Haarukka kirjoitti...

Mulla on sama ongelma Koskenlaskijan kanssa - siitä tuntuu tulevan niin vahva koskenlaskijamainen aromi, että pitää käyttää tosi varoen. Hyviä reseptejä siis "mitä teen tuolle koskenlaskijalle" -päivien varalle.