maanantai 13. huhtikuuta 2009

Ruuhkaisa elämä, vähän piirakkaa silti

Kiirettä on pitänyt. Muuttoa pukkaa kohtapian, ja työ- ja muut velvoitteet ovat vaatineet veronsa. Kokkailut ovat jääneet vähälle, kun ruokailuon taphtunut lähiaikoina useimmiten ravinteleissa sekä sukulaisten pöydissä. Mukavaa sekin, mutta vähän jo polttelee päästä vääntämään omia keitoksia. Ehkäpä parin viikon päästä vähän helpottaa...

Sen verran kuitenkin pääsiäisvapaiden aikana kerkesin, että annoin HS:n kuukausiliitteen inspiroida ja pyöräytin helpon tuliaispiirakan vanhemmille vietäväksi. Noudatin Sjögrenin reseptiä suht' orjallisesti, ainoastaan voitaikinan vaihdoin lehtitaikinaan (lienee aika lailla se ja sama?). Tortun seuraksi sekoitin kirpakan vadelmanmelbantyyppisen. Raikas kastike toimikin loistavasti tymäkän aprikoosipiiraan seurana, suosittelen kokeilemaan samaa!


Vivi-Ann Sjögrenin aprikoosipiiras

1 pkt lehti- tai voitaikinaa
500 g kuivattuja, pehmeitä aprikooseja
1/2 dl sokeria
2 dl (rasvatonta) rahkaa
1 dl kuohukermaa
2 munaa

Kauli piiras vähän piirakkavuokaa isommaksi lätyksi, painele lätty öljyttyyn vuokaan niin, että taikina tulee hiukan reunoilta yli. Asettele aprikoosit taikinan päälle. Sekoita rahka, kerma, munat ja sokeri ja kaada seos aprikoosien päälle. Käännä ylimääräiset reunat täytteen päälle. Paista 200 asteessa puolisen tuntia, kunnes taikina saa hiukan väriä ja täyte hyytyy.


Kirpakka vadelmasoosi

400 g pakastevadelmia
1/2 limen mehu
muutama tl sokeria

Anna vattujen sulaa ja muussaa ne haarukalla. Purista sekaan limen mehu ja ripottele perään sokeria maun mukaan. Tarjoa piirakan lisäkkeenä.


6 kommenttia:

Nelle kirjoitti...

Arki on just semmosta - meilläkin loman jälkeinen arki on kyllä hyökännyt täysillä niskaan :) Ehkä se taas tästä tasaantuu kun pyykit on pesty ja aikaero jää lopullisesti taakse.

Ketsuppi kirjoitti...

Juu, tilanteen tasaantumista odotellessa... Toisaalta kohta pääsee kokkaamaan uuteen keittiöön ja se on kivaa! :)

Pahalapsi kirjoitti...

Nami! Varmasti tosi hyvää piirakkaa.. Kyllä se kiire pikkuhiljaa loittonee ja pääsee nauttimaan enempi kokkaamisestakin!

Rossana kirjoitti...

Aijai, kun on mun mieli tehnyt jo pitkään rahkapiirakkaa ja tuo näyttää niin hyvältä. Jospa joku ehtisi minulle tuollaisen tehdä :D (kun kiirettä on ollut täälläkin)

Anna kirjoitti...

Tosi hyvä idea tuo vadelmakastike piirakan seuraksi! Tykkään rahkapiirakoista hirmuisesti, mutta just tietty kirpeys niistä puuttuu, ja värikkyys, jota melba hyvin tuo :)

Ketsuppi kirjoitti...

Anna: Sama vika: rahkapiirakka maistuu omaan suuhun usein vähän liian tuhdilta (ehkä jopa tunkkaiselta). Kastin kirpeys katkaisee mukavasti tortun rasvaisuuden. :)

Rossana: Melkein tulee huono omatunto, kun joutuu taukoilemaan bloggaamisesta... Nyt yritän ainakin ite ehtiä enempi (kanssaeläjä hyppii riemusta, kun tietää saavansa sapuskaa)!