keskiviikko 20. tammikuuta 2010

Kokaten Koh Lantalla, osa 1

Niin. Se kokkauskurssi. Sellaiselle hinguin jo matkanvarausvaiheessa, onneksi seuralainen innostui myös. Erimoisia versioita järjestetään ainakin kaikissa suosituissa lomakohteissa, hinnat liikkuvat tyypillisesti parissakympissä (kalliimpiakin löytyy, jos hifistellä haluaa). Tapasimme matkan aikana mukavan tanskalaisperheen, jonka vanhemmat suosittelivat varmistamaan, jotta opettaja on natiivi. Fiksu vinkki, sillä yllättävän monen kurssin vetäjänä tuntui olevan länkkäri. Näillä kursseilla saatetaan laakata enempi tai vähempi fuusiosapuskaa, ei siis välttikseen sovi orgineelia kaipaavalle.


Omaan kokkausaamupäiväämme sisältyi kaikkiaan neljän sapuskan (plus yhden currytahnan) vääntö, kaikki kasviksia. Ja olipa kuulkaas ihana kokata, kun raaka-aineet olivat tuoksuvan tuoreita ja maku sen mukainen. Vähän jännää täällä kotomaassa kokeilla samaa seisoneista aineksista... Jonkinmoiseen sovellukseen pitäisi varmaankin ryhtyä, mutta millä näitä aineksia sitten muka korvaisi? Ideoita otetaan matkan varrella vastaan.


Tämä ensimmäinen sapuska syntyy nyt kuitenkin helpohkosti omien markettiemme tarjonnasta, joten rohkeasti pruuvaamaan. Saanko esitellä: paikallisten turvaruokien klassikko, pad thai.


Vege pad thai
(yhdelle)

riisinuudeleita
kourallinen ituja
2 rkl raastettua porkkanaa (ei pakollinen, mutta tuo kuulemma kivasti väriä)
pala marinoimatonta tofua kuutioituna
2-3 vartta kevätsipulia 2 cm:n paloiksi pilkottuna
1 muna
2-3 rkl öljyä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl kalakastiketta
1 rkl pad thai -kastiketta (tämän voi varmasti korvata esim. chilikastilla)
1 tl sokeria

tarjoiluun:
limemehua
rouhittua maapähkinää

Kuumenna öljy vokkipannussa keskilämpöiseksi, lisää tofukuutiot ja anna niiden ruskistua. Riko kaveriksi muna. Munan kypsyttyä pane pannulle vedessä hiukan pehmitetyt riisinuudelit ja anna niille lämpöä. Mausta minuutin, parin päästä kastikkeilla ja sokerilla. Nosta lämpö korkeaksi, heitä pannulle idut, sipuli ja porkkanaraaste. Pyöräyttele pikaisesti. Tarjoile vastapuristetun limemehun ja murskattujen maapähkinöiden kera.

3 kommenttia:

Laura kirjoitti...

Päädyin monen mutkan kautta ensi kerran blogiisi ja voi ihanuus, heti bongasin monta kokeilunarvoista reseptiä ja mikä parasta, tärpit vajaan kuukauden päässä keikkuvalle lomalle. Nimittäin just buukattiin lennot Bangkokiin ja siitä tarkoitus jatkaa mutkien kautta Lantalle, siellä ajattelin minäkin kokeilla kokkaamista. Mistä buukkasitte kurssin? Kelpaako suositella? Entä muuten Lantan tärpit, mitä kannattaa kokea, syödä, nähdä tai tehdä?

Ketsuppi kirjoitti...

Kiva kuulla, että löysit koklattavaa. :)

Kokkauskursseja saa buukattua useimmista resorteista sekä myöskin samoista paikoista, jotka vuokraavat retkiä. Oman kurssimme järkkäsi Koh Lanta Cooking School ja oikein mallikkaasti meni. Oltiin aamukurssilla, mikä oli ilmeisesti hyvä valinta: iltakursseilla kaikille ei välttämättä riitä omia kokkauspisteitä. Mondon matkaopas osasi kertoa, että joissain kokkauskouluissa järkätään myös vihanneskoristelukursseja. Kuulosti niin erikoiselta, että oisin varmaan kokeillut, jos ois ollut mahdollisuus.

Lanta oli muuten oikein leppoisa lomailupaikka. Vähän tekemistä, paljon syötävää. Rantaravintolat houkuttelevat näköaloillaan, mutta parhaat sapuskat ovat täälläkin halvimmissa paikoissa. Jos oot Long Beachille majoittumassa, kannattaa kokeilla tien varrella, Seven Elevenin lähellä sijaitsevaa Papayaa. Oli herkkua.

Syömisen ja uimisen lisäksi tekemistä Lantalla ei kauhesti ole. Retkistä saa sitten lisähupia. Suosittelen erityisesti kajakointi- ja snorklausreissuja.

Ihanaa matkaa!

Ketsuppi kirjoitti...

Ja siis tosiaan: kokkauskoulu olikin nimeltään Lanta Thai Cookery School. Laho pää, minkäs teet.