tiistai 2. helmikuuta 2010

Kokaten Koh Lantalla, osa 3: vihreä curry kera tofun

Koh Lantan thaisapuskakurssiin sisältyi viiden ruoan valmistaminen. Kokattavat päätettiin yhteistuumin osallistujien kesken. Joku kunnianhimoinen halusi kokeilla panang-currytahnan laakaamista (joka siis laskettiin yhdeksi ruoaksi, vaikka se nyt todellisessa elämässä on pelkkä raaka-aine), mutta varsinaiseksi curryruoaksi valittiin kuitenkin sitten vihreä curry. Ja eihän sitä tahnaa kukaan oikeasti valmista (paitsi sellaiset Breet, joiden on pakko, kun muuten eivät saa sielunrauhaa). Siihen tulee jotain kaksisataa ainesta ja niiden muussaamiseen morttelissa kuluu puoli elämää (huomautan tähän väliin, että hyperlinkin takaa löytyvä ohje on joku nörttilänkkäriversio, jossa ei ole puoliakaan thaikokin ohjeistuksen raaka-aineista). Parempi on sekin aika ihmisen käyttää syömiseen, väitän minä.

Tämän vuodatuksenomaisen alustuksen jälkeen pääsemmekin sitten pääasiaan, siis siihen vihreään curryyn. Joka muuten baidövei oli HY-VÄÄ. Tätä ajattelin tehdä äidille ja isälle, kun seuraavaksi tulevat kylään (koska ä & i ansaitsevat herkkusia). Tehkää tekin samat joillekin kivoille.

Tähän saa kulutettua koko elämän, jos haluaa. (Ihan käsi väsyy.)


Vihreä curry kera tofun
(yhdelle)

pala tofua
minimunakoiso (sellainen suloinen ja pyöreä, isoimmista kaupoista ainakin saa)
1 pitkä pitkäpapu 2 cm:n paloihin pilkottuna
1 kaffirlimen lehti (kääri rullalle ja silppua milliviipaleiksi)
3-4 lehteä basilikaa
punaista chiliä maun mukaan
250 ml kookosmaitoa
1-2 tl vihreää currytahnaa
1 rkl kalakastiketta
1/2 tl sokeria
1/4 tl suolaa

Kaada kuuman vokkipannun pohjalle 50 ml kookosmaitoa ja anna kiehua, kunnes maito muuttuu öljyksi. Lisää currytahna ja pyöräytä muutaman kerran, heitä kaveriksi kuutioitu tofu. Anna tofun saada paistoväri pintaan, lisää lohkottu munakoiso ja pavut. Mausta sokerilla ja suolalla. Kypsennä vihaset, lisää sitten joukkoo loput rehut. Tarjoa sellaisenaan (keittona) tahi tuhdimpana annoksena höyrytetyn riisin kera.


4 kommenttia:

Tiia kirjoitti...

Hyvä kuvavalinta. :) Ja kenties tuotakin ruokaa saa joskus maistaa... V kuulemma haluaa oppia ohjeen.

Hanse kirjoitti...

tattadadaa, tattatadaa - enää reilu viikko ja mekin ollaan syömässä noita herrrkkuja. taijan ottaa kurssin kans, voitais sitten järjestää thai-ilta!

Yaelian kirjoitti...

Oih,pääsispä joskus tuollaiselle kurssille ....Ihania juttuja tämä ja nuo alemmat:-)

Ketsuppi kirjoitti...

Tiia: Kenties, kenties. Voidaan pitää oma thairuokakurssi. ;)

Hanse: Voi teitä onnellisia. Sinne lämpöön. Oih ja voih. Ja juu, ehdottomasti kokataan sit yhdessä, kun tuutte! Hyvä ruoka, hyvä seura.

Yaelian: Oli kyllä ihanaa. Ja ihan innostuin kaikenmaailman kurssittelusta nyt, seuraava on jo varattu työväenopistolle. :)