keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

Jänis istui pataan (ei torkkunut)

Harvemmin tulee kokeiltua nautaa tahi sikaa eksoottisempia nisäkkäitä. Tämän kirjan inspiroimana kuitenkin niin nyt tein. Oli nimittäin sen verran kummaa väitöstä siellä, jotta valkoviini sopisi kanin kaveriksi, etten uskonut ennenkuin maistoin. Spätlese kuulemma kivasti käy, ostettiin sitten rieslingiä. Ja yllättävän hyvin toimi. Ei syönyt pupu viinin makuja, vaan sinappi ennemminkin kivasti yllytti viinin hapokkuutta. Taisi myös olla juureksien pintaan silatulla hunajalla osuutta asiaan. Muttasiis. Kokeilkaa ihmeessä, jollei lemmikkijänö nurkissanne loiki (olisi ehkä vähän outoa siinä tilanteessa, tykkään mä). Resepti on sovellelma kirjan sinappikastikkeessa haudutetusta jäniksestä.

Kärpäsiä lätkin jälleen sarjoissa osallistumalla kuukauden palsternakkahaasteeseen. Kun kuukausi näyttää niin hektiseltä, ettei sitä taas sitten muuten tiijä. Noin. Hyvä, hyvä.




Hunajaiset uunijuurekset

palsternakkaa (panin puolisen kiloa)
vajaa kilo porkkanaa
n. 10 shalottisipulia
2 rkl hunajaa
loraus vaaleaa balsamicoa
puska rosmariinia
reilusti mustapippuria
suolaa

Kuori ja pilko juurekset suurinpiirtein samoihin mittoihin. Sekoita kaikki aineet ja paista 175 asteessa tunnin verran. Valele kaunokaisia paiston aikana ainakin pariin otteeseen pohjalle valuneella liemellä. Halutessasi voit estää turhan tummumisen foliolla.


Jänistä sinappiliemessä

1400 g luullista jäniksenkoipea
vehnäjauhoa
suolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä
sipuli silputtuna
köntti voita
2 rkl dijon-sinappia
1 dl valkoviiniä
650 ml kanalientä
1 dl kermaa
1-2 rkl silputtua persiljaa

Jauhota jäniksenjalat kevyesti, suolaa ja pippuroi. Kuumenna oliiviöljy pannulla ja paista koivet kevyesti. Kuullota sipuli voissa padan pohjalla. Lisäää pari-kolme ruokalusikallista jauhoja ja sinappi. Pyörittele kuumalla pannulla. Lisää viini, vältä klimpit ahkeralla sekoittelulla. Kaada päälle kanaliemi. Anna hautua kannen alla 1,5 tuntia. Ota sitten kansi pois ja anna kiehua kasaan toiset 1,5 tuntia (valele liemen pinnalle jääviä lihaosia aina välillä). Lisää lopuksi kerma ja kuumenna. Koristele persiljasilpulla.

3 kommenttia:

Nelle kirjoitti...

Mekin kokattiin jänistä tuossa viime viikonloppuna. Mutta m'ä en ollut ihan tyytis siihen, mitä saatiin aikaan. En ole bloggaamassa sitä, vaikka koomisia kohtauksia siitäkin voisi varmaan kuvata, mutta uusintayritys pitää laittaa jossain kohtaa. Jotenkin meidän jäniksen koivetr tulivat ihan hyviä, mutta selkälihat olivat kuivaa ja murustuvaista. Käytin the silver spoonin kania siiderissä reseptiä. Kuinka itse koit että tämä oma kokeilusi onnistui?

Ketsuppi kirjoitti...

Tähän olin kyllä älyttömän tyytyväinen. Toisaalta käytössä oli pelkkää koipea, selän käyttäytymisestä en tiedä. Käytin aika reilusti voita, ehkä sekin avitti mehevöitymisessä. Ja keittoaika saattoi oikeassa elämässä mennä lähemmäksi neljää tuntia, lopputuloksenna haarukalla luusta irtoava liha. Mutta sitä selkää pitäisi sit varmaan seuraavaksi kokeilla. Onkohan se koostumukseltaan kovinkin eri?

Nelle kirjoitti...

No siis meillä oli kokonainen jänis. Koipipalat on varmaan parempia. Mä en tiedä, mutta oli se tosi erilaisen oloista se itse "ruhossa" kiinni oleva liha. Ja se kanin pilkkominen ei ollut ollenkaan niin yksinkertaista puuhaa kuin kuvittelin ;)