tiistai 5. toukokuuta 2009

Vappu jatkuu!

Täällä ainakin. Ja siis ainoastaan ruokamuisteloiden merkeissä. Aaton ruokavieraat saivat nimittäin mahoihinsa muutakin kuin norjalaista eväkästä. Menu näytti kokonaisuudessaan tältä:

alku - artisokkarisotto
pää - vuohejuustotäytteiset lohirullat
jälki - 43-marinoidut sitruunamelissamansikat
yötyö - juustoja ja (lisää) viiniä

Viimeisestä täytyy jo tässä vaiheessa sanoa, ettei postausta ole tulossa. Yöpala nautittiin nimittäin varsin hilpeissä tunnelmissa Lenininpuistossa vilttien (ja sen viinin) lämmittäminä. Mukana oli Stockan juustolaarista fiilispohjalta valikoitu kokoelma aina valkohomejuustosta kovaan ja herkulliseen vuohenmaitojuustoon, jonka nimeä en muista. Alla kuitenkin juustokuvien korvikkeeksi kuvaa Pasilan taakse laskevasta auringosta. Helsinki on kaunis.


Jälkkärimansikoihin palaan myöhemmin, mutta alkuruoan alustan nyt kuitenkin niin, että ikinä en oo ennen risottoa tehnyt. Ja samaan hengenvetoon julistan ylpeillen: elämäni eka setti onnistui likimain täydellisesti (vasta-alkajan tuuria?). Riisi oli mukavan al dente ja koko herkun koostumus oli mukavan kosteaa, muttei kuitenkaan liian vetelää. Ohjeen sovelsin jostain mukaan tarttuneen Delicardin mainosreseptilehdykkäisen sivuilta löytyneen artisokkarisoton pohjalta (tai siis lähinnä aineslistauksen poimin sieltä, tekotapa ja raaka-ainemäärät menivät fiilispohjalta sekä takaraivoon jumiutuneiden oppien perusteella).


Kermainen artisokkarisotto
(n. 6 ruokailijalle)

2 prk yrttimarinoitua artisokkaa
4 dl risottoriisiä
2 shalottisipulia
3-4 l kanalientä
nokare voita
oliiviöljyä
2 pienen sitruunan mehut
reilu 1 dl kermaa
suolaa
mustapippuria

Silppua sipulit. Kuullota riisejä ja sipuleita kattilan pohjalla voi-oliiviöljyseoksessa. Lisää hetken päästä loraus kanalientä ja anna imeytyä. Älä päästä riisejä ruskettumaan. Kaada kattilaan aina uusi kanaliemiliraus, kun edellisen neste on imeytynyt riiseihin. Purista joukkoo myös sitruunamehut ja mausteet. Kun riisi on al dente-, käännä lämpö hiukan pienemmälle ja lisää kerma sekä valutetut artisokat. Pyörittele rauhaisasti, kunnes riisi kypsyy aavistuksen. Tarjoa hetimiten.

2 kommenttia:

Jams kirjoitti...

Jokunen tovi edellisestä risotosta ehtinytkin vierähtää, artisokallinen voisi olla herkkua.

Ketsuppi kirjoitti...

Oli se! Itselle iski risottointo nyt. Saas nähdä, missä vaiheessa tulee korvista... :P