lauantai 20. syyskuuta 2008

Sämpyläisiä, osa 2

En tosiaan ole kovinkaan kummoinen leipuri. Kaukana siitä. Leipominen vaatii edes jonkin verran kärsivällisyyttä ja tarkkuutta, siis hyveitä, joilla allekirjoittanutta ei ole pilattu. Olen kuitenkin päättänyt oppia supermestaripaakariksi (piiitkän ajan kuluessa siis). Harjoitus tekee mestarin, yrittänyttä ei laiteta, ja niin edelleen.

Sämpylöitä pyörittelin jo kertaalleen tämän blogin elinaikana -melko heikoin (=kumisin) tuloksin. Tuolloin sain vinkkejä herkumpaan lopputulokseen Uneliaan kokin Annalta. Annan ohjeistukset takaraivossani (ja sämpyläjauhopussin ohje suunnannäyttäjänä) ryhdyin uuteen koitokseen. Ja täytyy myöntää: nyt onnistui! (Jibii!)


Onnistuneet pellavansiemensämpylät

5 dl kädenlämpöistä vettä
13 dl karkeita sämpyläjauhoja
1 dl oliiviöljyä
2 rkl siirappia
1 ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
1/2 pellavansiemeniä

Sekoita siirappi ja suola veteen. Lisää pikkuhiljaa joukkoon jauhot, joihin on sekoitettu hiiva. Sekoita koko ajan ja loppuvaiheessa joukkoon öljy ja pellavansiemenet. Vaivaa kunnolla ja anna kohota suojattuna puoli tuntia.
Painele kohoamisen jälkeen ilmat pois taikinasta ja treenaa käsilihaksia vaivaamalla taikinaa kärsivällisesti. Pyörittele sämpylöiksi ja anna taas kohota puolen tunnin ajan.
Voitele vedellä ja ripottele pinnalle pellavansiemeniä.
Paista 225 asteessa n. 14 minuuttia.

2 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Jes, hienoa että onnistui!

Ketsuppi kirjoitti...

Nojoo! Olin vähintäänkin innoissani. Että kiitos vaan vielä vinkeistä.

Leipuruustaidot kehittyvät niin huimaa tahtia tän bloggailun myötä, etten meinaa pysyä mukana. ;)