sunnuntai 27. heinäkuuta 2008

Kumipallona luokses pompin!

En vaan tajua. Ei kai sen näin vaikeaa pitäisi olla?
Leivoin (luultavasti ensimmäistä kertaa elämässäni) sämpylöitä. Katsoin parin jauhoyhtiön sivuilta hiukan osviittaa ja sovelsin sitten resepteistä oman versioni.
Näistä leipäsistä tuli kuitenkin kovin raskaan oloisia ja kuivahkoja. Johtuiko mälsä lopputulos siitä, että käytin myslin lisäksi pelkkiä vehnäjauhoja? Enkö antanut kohota tarpeeksi tai jätinkö vaivaamisen puolitiehen? Vinkkejä viisaammilta kaivataan!
Alla epäonnistuneet (olivat ne kyllä ihan syötäviä, mutta vähän masentavia kuitenkin) versiot.


Myslisämpylät (a la amatööri)

4 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
6 dl jauhoja
2 dl mysliä
loraus siirappia
2 rkl öljyä
ripaus suolaa

Sekoita hiiva veteen ja lisää hiljalleen vaivaten muut aineet. Pyöritä sämpylöiksi ja jätä liinan alle kohoamaan. Paista paisuneet leipäset 225 asteessa n. 12-15 minuuttia.

2 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Sämpylätaikinassa on kyllä aina mukana iso määrä magiaa... mä teen sämpylöitä aika usein, varsinkin talvella, ja joskus niistä vaan tulee murenevaista kuivakamaa. Oon tosin huomannut, että niin käy varsinkin silloin kun roiskin mukaan jauhoja vähän miten sattuu eli liikaa.

Kannattaa jättää taikina mahdollisimman löysäksi, ja vaivata sitä vähän lisää vielä silloinkin kun tuntee kyllästyneensä vaivaamiseen ihan täysin. (Mikäli käyttää jotain konetta vaivaamiseen, ei saa vaivata liikaa ettei synnytetty sitko hajoa, mutta käsin vaivatessa se on aika epätodennäköistä.)

Kohottaminen on tietty kuohkeuden takia myös tärkeää. Etenkin jo muotoiltuja, uunia odottavia sämpylöitä kannattaa kohottaa - tää on mun heikko kohta sillä en ikinä malta! Tuo kohotus on itse asiassa kai vielä tärkeämpi kuin taikinan kohotus (jota sun ohjeessa ei mainita, mutta useissa ohjeissa sitä näkee).

Ja jotta kohoamisella on hyvät edellytykset, kannattaa toki olla tarkkana nesteen lämpötilan kanssa ja antaa hiivalle riittävästi sokeria syötäväksi.

Tsemppiä sämpyläntekoon, kyllä ne vielä varmasti onnistuu!

Ketsuppi kirjoitti...

Kiitti vinkeistä (tulivat tarpeeseen)!
Ehkä sitten seuraavalla kerralla onnistun. :)