perjantai 18. heinäkuuta 2008

Nelivärilautanen

Kiireetön kokkaus on mukavinta. Paitsi jos on nälkä. Tätä sapuskaa vääntäessä nimittäin oli, ja lopulta koko homma meinasi mennä hosumiseksi. Lopputulos maistui hetken epätoivosta huolimatta makoisalta.
Ensi kerralla taidan kuitenkin esikeittää punajuuriviipaleita muutaman minuutin ajan, jotten tarvitsisi pannun äärellä tuntikaupalla (oikei, vähän liioittelua) päivystää.


Bataattimuushia ja punajuuripaistokkaista jugusoosin ja sokruherneiden kera

Jugurttikastike:
3 dl ruokajugurttia
1/2 prk isoja kapriksia pienittyinä
1 kynsi valkosipulia
1 dl tuoretta, silputtua basilikaa
ripaus mustapippuria

Yhdistä aineet, ja jätä koko komeus valumaan esim. suodatinpaperin avulla muun kokkailun ajaksi. Sekoita soosia pari kertaa valumisen aikana, jotteivät jugurtin seassa olevat rehut vaikeuttaisi valumista.

Bataattimuusi:
4 isoa bataattia
1 kevätsipuli varsineen
suolaa
nokare voita

Kuori ja pieni bataatit, silppua sipuli. Pane kaikki kiehumaan kattilaan, lisää veteen suolaa. Kun bataatit ovat kypsiä, kaada liika vesi pois ja soseuta kattilan sisältö sauvasekoittimella muusiksi. (Tässä ei mielestäni kannata olla turhan tarkka, itse ainakin tykkään, jotta pienet sattumat tekevät lopputuloksesta kotoisamman.) Heitä joukkoon nokare voita makua pyöristämään.

Punajuuripaistokkaat:
vajaa 1 kg punajuuria
2-3 rkl hunajaa
1 muna
korppujauhoja
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Kuori ja viipaloi punajuuret noin sentin paksuisiksi minipihveiksi. Esikeitä siipaleita halutessasi muutama minuutti (tämä nopeuttaa huomattavasti kokkausprosessia).
Sekoita hunaja ja kananmuna haarukalla tasaiseksi ja kaada sotku lautaselle. Pane toiselle lautaselle korppujauhoja, pippuria (reilusti) ja suolaa. Kieritä punajuuret ensin munassa ja leivitä sitten korppujauholla. Paista molemmin puolin oliiviöljyssä miedolla lämmöllä, kunnes viipaleet ovat mukavan al dente, ja niiden pintaan on ilmestynyt kultainen väritys.

Tajoa kaikki edelliset sokeriherneiden kera (lisuke ei tietenään ole pakollinen, mutta itse en hernefanina voi olla änkemättä niitä kaiken mahdollisen kylkeen).

3 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Jopas on värikästä! :)
Punajuuret kypsyvät jotenkin yllättävän hitaasti, silti olen joskus saanut keitettyä pohjaan... Mutta hyviä ne on!

Meri, Helsinki kirjoitti...

Tuollaisen neliväriaterian nauttisin itsekin übermielelläni... Ehkä sellainen on siis itse joskus tehtävä. :-) Punajuuri on aivan mielettömän hyvää, bataatti myös.

Ootko muuten koskaan kokeillut talvikurpitsaa, siinä on vähän samaa makeutta kuin bataatissa ja siitä tuli mm. mieletön "lihaperunasoselaatikko", ilman lihaa ja perunaa tosin, soijarouheella ja talvikurpitsalla. Mutta niitähän saa vasta sitten myöhemmin tänä vuonna, että olen vähän aikaani edellä.

Sokeriherneitä syön itse aniharvoin, pakkasesta joskus ja toisinaan tuoreenakin, en oikein hahmota niiden olemassaoloa. Mut sitähän varten on ruokablogit että maailmankuva laajenee
:-D

Ketsuppi kirjoitti...

Talvikurpitsaa? No enpä ole kyllä kokeillut. Syksyn todo -listalle siis. Käyn metskaamassa reseptin blogistasi. :)