lauantai 2. elokuuta 2008

Kesä & keittoa

Kesäkeitto on yksi niistä ruoista, joita en aina ole täysin ymmärtänyt. Pienenä luulin, että sitä tehdään vain siksi, ettei jakseta käydä kaupassa. Jotenkin kyseinen soppa tuntui niin kalpealta ja vaillinnaiselta, ihan kuin siitä olisi puuttunut jotain.

Myöhemmällä iällä tälle sapuskalle kävi kuitenkin samoin kuin monille muillekin lapsuuden ennakkoluulojen kohteille: se alkoi maistua mummolalta, nostalgialta, viattomuudelta ja turvallisuudelta. Siis loistavalta.

Kokkasin kesäkeittoa nyt toista kertaa eloni aikana. Ensimmäiseen, kesäkuulla pyöräytettyyn versioon en ollut ihan tyytyväinen - siitä tuli melko litkua - mutta tämä onnistui mielestäni mallikkaasti. Maha täyttyi kukkaniittyjä, rantasaunoja ja koivikkojen havinaa muistellen.


Ketsuppilan kesäkeitto

5-6 pottua
5 pienehköä porkkanaa
2 kevätsipulia varsineen
1/2 kukkakaali
1 kesäkurpitsa
1 dl herneitä (tuoreita tai pakaste)
1 kasvisliemikuutio
muutama maustepippuri
n. 100 g maustamatonta tuorejuustoa
vettä
suolaa
maitoa

Rapsuta / pese perunat ja porkkanat (itse pelkästään pesin, koska olen laiska). Pane palaset kattilaan ja kaada päälle sen verran vettä, että peittyvät. Levy päälle. Ripauta joukkoon suolaa ja lisää liemikuutio sekä maustepippurit, kun vesi on kuumentunut. Silppua sipuli ja paloittele kukkakaali, lisää kattilaan edellisten joukkoon, kun perunat ovat hiukan pehmentyneet. Ynnää hetken kuluttua mukaan pilkottu kesäkurpitsa sekä herneet. Kaada päälle maitoa niin, että lopputulos näyttää keitolta. Tiputa joukkoon tuorejuusto pieninä nokareina ja anna niiden sulaa. Tarkista vielä maku ja vihannesten kypsyys ennen herkuttelua.

3 kommenttia:

Marikki kirjoitti...

Voin tälleen rohkaisevana ystävänä todeta, että kesäkeitto on yksi harvoja ruokia, joita en voi sietää ollenkaan. Sulle tulee mieleen mummola, mulle oksennus.

On se jännä.

katriina kirjoitti...

Samoilla linjoilla, en voi ymmärtää maitoon keitettyjä ruokia. Mutta kerran olen saanut hyvää, kun mieheni täti tarjosi maalla maukasta kesäkeittoa. Tuo sinun versiosi näyttää myös erinomaisen maukkaalta tuorejuustoineen ja kasvisliemikuutioineen. Ja uudet vihanneksethan vievät kielen mennessään!

oliivia kirjoitti...

Olin oikeasti ihan samaa mieltä (siis edellä kommentoineiden kanssa) pitkän aikaa, kunnes maistoin anopin kesäkeittoa ekan kerran. Kaipa se salaisuus on todella tuoreet kasvikset ja ilmeisesti sopivan "paksu" liemi... Itse en ole uskaltanut vieläkään tehdä, mutta tuolla sun ohjeella voisin kokeillakin!