sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Ranskalainen sipulikeitto (lempeä ensikauhaisulla) ja huonot kuvat

Ei voi edes ymmärtää, miten sipuli voi olla näin hyvää. Sehän on niin tavallista ja halpaa ja arkista. Mutta siis. Oli kyllä nyt harvinaisen jalossa muodossa. Yhden käden sormilla laskettavissa ne kerrat, kun olen jaksanut yltää tämän keitonvalmistuksen vaatimaan kärsivällisyyteen, tulevaisuudessa taivun kenties useammin. Resepti on Julia Childin Ranskalaisen keittiön salaisuuksista, jonka ohjeistuksia uskaltaudun ehkä tämän onnistuneen kokeilun jälkeen uudemmankin kerran pruuvaamaan. Vähän kevensin jättämällä juuston pois, kun olisi muuten niin tuhti ateriakokonaisuus tullut.

Ja nämä valokuvat. Aika heikkoa, muttakun oli kova nälkä ja ruoka oli jo pöydässä, eikä sen sopinut antaa jäähtyä ja sitten muistaakseni pyysin toista vähän räpsimään (oma syy ei tiettykään ollut). Eikä se näkö, jos se maku.


Sipulikeitto
(6-8 annosta)

600 g ohuiksi viipaleiksi leikeltyjä keltasipuleita
3 rkl voita (laitoin vähän ehkä enempi)
1 rkl (oliivi)öljyä
1 tl suolaa
1/4 tl sokeria
3 rkl jauhoja
runsaat 2 l tummaa lihalientä (vasikanfondista kiehautin, veget voinevat kasvisliemellä korvata)
1 dl kuivaa valkoviiniä
mustapippuria
(lisää suolaa, jos haluaa)
3 rkl konjakkia

Käristä sipulia voissa ja öljyssä kattilassa hiljalleen vartin verran. Ota kansi pois, lisää lämpöä vähän, sekoita joukkoon suola ja sokeri. Keitä reilu puolituntinen usein sekoittaen, kunnes sipulit ovat kauniin kullanruskeita. Lisää jauhot sirotellen, sekoita muutama minuutti. Ota kattila liedeltä, kaada joukkoon lihaliemi, viini ja ma-49usteet. Keitä kansi raollaan taas 30-40 min. Tarkista maku. Lisää konjakki juuri ennen tarjoamista.


Käänsin kuvan oikeinpäin noin viisi kertaa, mutta blogger pyöräytti sen aina takaisin. Hermo meni. Luovutin.


Keittoon upotettavat leivät

viipale-pari ranskanleipää per syöjä
oliiviöljyä
valkosipulin lohko

Lado leivät pellille ja paista 165 asteessa kunnes ne ovat kuivia ja rapeita. Valele paistamisen puolivälissä viipaleiden molemmille puolille öljyä ja hiero viipaleet paistamisen jälkeen valkosipulilla. Nostele leivät keittoon lillumaan. (Alkuperäisessä reseptissä leipien pinnalle grillataan vielä juustokerros. Leivät voi myös panna lautasten pohjille ja kaataa keittoa siihen päälle.)

Ei kommentteja: